Lighten up: behind the redesign of Mohawk Flooring’s HQ

March
28
2014

Gadflies like Google have tipped us off that our work places needn’t be drab utilitarian environments lacking inspiration and intentional design. Mohawk Flooring is one of the latest employers to create a place that’s as imaginative as it is functional; that speaks to its history as one of the world’s most successful manufacturers of floor coverings. This fall, Mohawk enlisted interior design students from Savannah College of Art and Design to reimagine its Dalton, Ga. headquarters. The result of the 10-week sponsored project of SCAD’s Collaborative Learning Center was a plan that Mohawk accepted wholesale, with no changes.


The design board the SCAD team submitted during their final presentation to Mohawk reps.
As Mohawk begins construction on that plan, here’s a look back at the project with SCAD senior Bradley Odom, who also works full-time as West Elm’s director of design education. Mohawk selected Bradley’s “Light Lab” as the guiding design force for the renovation.

Project manager Bradley Odom and his fellow students delivered the final concept to Mohawk at SCAD Atlanta.

Thread: The first step was to visit the Mohawk site. What were the takeaways?

Bradley Odom: The field trip enabled us to immerse ourselves in the actual space. We were able to see the beauty of the building and the natural mountainous area it’s surrounded by. We also worked one-on-one with the client - users of the space - to understand their needs. This relationship was very important to our overall design.

T: What inspired Light Lab and how does it fit Mohawk’s objectives?

B: The client desired a more open work environment. They were looking for a paradigm shift in their culture and to create a place that fostered collaboration.


The site plan for the redesign of Mohawk's headquarters.

B: The existing skylight in the center of the space served as inspiration, as it allowed natural light into an area where people could converge to collaborate. The primary motivating goal was to create a place where design is first and foremost. Mohawk designs beautiful product, yet it was not the primary focus when entering, and I thought it should be. In the final design, the Light Lab is a place where visitors and employees can engage in the design process by seeing the resources, products and the people who are designing the products.

A model installation that the team proposed to reference the importance of weaving and threads to Mohawk's legacy.
T: Describe some of the unique features that the SCAD team included in the plan?

B: One of the most unique features is the water bottle wall. This was inspired by the client’s reputation in the industry as one of the world’s largest recyclers of plastic water bottles. Mohawk uses the recycled bottles to create carpet tiles. I believe visitors should learn this upon entering the building. Another great feature is the lighting. In the Light Lab plan we included a lighting element that would project natural and artificial light through cut out metal onto the floor in the form of keywords that described the overall concept and Mohawk as a company--INSPIRE, EXPLORE, DESIGN.

A sketch of how a lighting element filters natural light from the skylight and a prototype of a light fixture that also plays on the theme of weaving.
B: The dining area was a new feature for this space. We included stadium type seating for a more casual area, counter height dining and typical table and booth seating. The multiple seating heights provides flexibility for the employees and the space. We also included a communal dining table.

Stadium seating was proposed for the dining area.

T: The client had no changes to the concept you presented. What was the key to your success?

B: Seeing the space, listening to the client and one of the elements that was key to articulating the concept: imagery. Finding the right inspiration images to articulate what I was trying to convey was very important.

Paint chips and swatches for floor coverings.

B: In conveying the concept, I wanted to make a statement that was brief, but powerful. I believe the concept statement and imagery together met all of the clients needs. But the number one reason for the overall success was the collaboration of my peers and the expertise of Professor Liset Robinson. The concept was my idea, but my peers and my professor helped to bring all of my ideas to fruition, and expanded on them. The project couldn't have happened in the given time span without the contribution of everyone on the team.
 

 

 

 


Next post
Snapshots of SCAD alumni in the South
Previous post
A career in … amusement: It's not just about the rides